Bogății subterane unice în Europa

Salina Turda, care se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, datează din secolul al XVII-lea și constituie un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Exploatarea sării a fost oprită în anul 1932, iar pe vremea comunismului a fost folosită drept depozit de brânzeturi. Din 1992 a fost redeschisă în scop turistic, fiind transformată într-un parc cu diverse facilități.

Începuturile tratamentului balnear la Turda sunt cunoscute încă din anul 1840, când doctorul Iosil Hanko pune bazele stațiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Salina are un microclimat care oferă condiții optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecțiuni interne. Condițiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică și profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri.

În 2000, salina a fost declarată rezervație naturală de interes național. Totodată, comoara din adâncuri a fost modernizată în 2010 cu fonduri europene, astfel salina a devenit parc balnear cu săli de tratament și recuperare, dar și cu terenuri de minigolf, badminton, bowling, tenis de masă, un debarcader și o biserică.

Jurnaliștii americani de la Business Insider au introdus Salina Turda pe lista obiectivelor turistice din România care merită văzute. Astfel, în 2013 a fost introdusă într-un top 25 al destinațiilor de călătorie din lume, despre care turiștii nici nu știau că există.

Salina Praid, care se găsește în județul Harghita, adăpostește o adevărată comoară, încă de pe vremea Legiunii a V-a Macedonică a Imperiului Roman. Spre deosebire de Salina Turda, aici turismul subteran împreună tratamentul de speleoterapie și exploatare minieră se îmbină într-o armonie perfectă. Aerul sărat din mină are efecte curative asupra astmului, bronșitelor și alergiilor. Tratamentul speleoterapeutic presupune inhalarea aerului din mină, însă pentru a se vedea rezultatele e nevoie de cel puțin 18 zile.

Din Salina Praid se extrag anual peste 150 de mii de tone de sare. În jur de 3% se folosește pentru sarea alimentară, iar restul de 97% pentru industrie. În anul 1762, a avut loc prima excavație subterană, însă de atunci, doar 2% din zăcământ a fost exploatat.

Totodată, această salină nu presupune doar tratament, ci și artă, arta vinului mai exact. La aproape 100 de metri sub pământ se află cea mai renumită și diversificată Galerie a Vinurilor. Aceasta cuprinde peste 550 de soiuri de vin din 6 țări europene. Fiind unică în Europa, la cerere Galeria poate deveni spațiul unei nunți de vis, având aproximativ 500 de locuri.

În 2013 au fost demarate lucrările de modernizare și reconstrucție ale ștrandului Salinei Praid, urmând ca în vara acestui an să fie redeschis. Astfel, tratamentul din subteran va fi îmbinat cu cel de la ștrand.

Dacă încă nu ați vizitați aceste comori, nu ezitați!

Sursa foto 1,2,3.

Ramona BUNGĂRDEAN