Destinații turistice pentru gurmanzi

Dacă îți place să călătoreşti şi în acelaşi timp să te bucuri de preparatele specifice locului, atunci nu trebuie să ratezi următoarele destinații care se regăsesc în topul gurmanzilor.  

Copenhaga

În urmă cu numai câțiva ani, învechita Copenhaga nu se afla în topul multora în ceea ce priveşte „mâncatul cu stil”. Astăzi însă, acest oraş are cele mai multe stele dintre toate oraşele scandinave. Bucătarul şef Rene Redzepi foloseşte numai produse scandinave precum uleiul de mosc şi homarii crescuti în zona, potrivit Lonely Planet Magazine. Astfel, deşi s-a făcut multă vâlvă cu privire la „Noua Revoluție Daneză”, Copenhaga încântă prin mâncărurile tradiționale: ce poate fi mai bun decât un sandwich cu hering marinat sau o farfurie de chiftele mâncate la o cafenea de pe marginea Molleaenului?

Suedia

Coasta Bohuslan este una dintre comorile naturale ale Suediei deoarece în apele limpezi din această zonă se găseşte o comoară culinară: homarul. Din luna septembrie şi până în luna decembrie, gurmanzii îşi pot dedica un weekend intreg acestui safari al homarilor. Pentru circa 350 de euro, oricine poate naviga pe mare pentru a-şi prinde homarul, pe care apoi îl va găti într-o încăpere special amenajată din hotel, iar în final, se va bucura de trei feluri diferite de mâncare.

Italia

Mâncarea din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei este faimoasă pentru şunca (prosciutto), brânza, carnea roşie şi, alăturat, mult vin. Astfel, din Parma pleacă nenumărate trasee ale diferitelor tipuri de mâncăruri şi vinuri, care vor familiariza turiştii gurmanzi cu producătorii locali de prosciutto, parmigiano reggiano, oțet balsamic, vin de Parma, trufe negre şi ciuperci porcini.

Nici sudul Italiei nu trebuie ratat. Astfel, Foresteria di San Leo, o fostă mănăstire benedictină din secolul 13 cu vedere înspre munții Dolomiti, a fost restaurată de curând de un cuplu de italieni. Aceştia pregătesc mâncărurile care erau gătite în secolul 16 folosind numai ingrediente din propria lor grădină. Gurmanzii care ajung la Foresteria di San Leo se vor bucura de prăjituri făcute în casă la micul dejun, îşi vor alege singuri salatele pentru prânz şi se vor „scălda” în mozzarella, burrata, paste şi cotlete de miel la cină.

Portugalia

Zona de nord a râului Douro a primit în 2001 distincția World Heritage, datorită producției sale de vin, una dintre cele mai bune din Portugalia. Podgoriile Quinta Nova sunt amenajate în aşa fel încât vizitatorii îşi pot petrece aici un weekend foarte plăcut, în decursul căruia pot învăța nenumărate lucruri despre vinurile albe şi roşii care sunt produse aici. Totodată, dintr-o singură plimbare, turiştii care traversează podgoriile se pot trezi ajutându-i pe fermieri sau învățând să producă ulei de măsline la presa de ulei din zonă.

Franţa

Le Logis du Paradis este o pensiune din secolul 18, aşezată în valea Charente din sud-vestul Franţei, fix în zona Cognac, faimoasă în toată lumea pentru podgoriile sale întinse şi coniacul inconfundabil. Majoritatea distileriilor din zonă (printre care şi Camus, Hennessey, Martell şi Remy Martin) se află în oraşul Cognac, însă şi în afara acestuia pot fi găsiți producători mai mici. Pentru turiştii care ajung în zonă, proprietarii Le Logis pot aranja tururi şi degustări de coniac. De asemenea, în itinerariu ar trebui să se regăsească şi regiunea Champagne, unde turistii îşi pot testa indemanarea la sabrage, un obicei vechi prin care dopul unei sticle de vin este scos cu o spada, iar degustările din cea fină şampanie este la ordinea zilei.

Flavia FLOREAN