Primăvara începe cu…Parcul Keukenhof

Keukenhof sau Grădina Europei, cum mai este cunoscut, este situat pe la jumătatea distanței dintre Amsterdam şi Haga, într-un orăşel numit Lisse. Parcul se întinde pe o suprafață de 32 de hectare şi anual înfloresc aici câteva milioane de lalele.

Grădina este deschisă în fiecare an, începând din ultima săptămână a lunii martie şi până în mai. Timpul este scurt, însă în aceste luni, vremea este perfectă atât pentru creşterea florilor la mărimea potrivită, cât şi pentru vizitat, Olanda fiind cunoscută pentru condițiile meteo capricioase. Însă, din cauza timpului limitat, Grădina Europei primeşte mii de vizitatori pe zi, aşa ca ideal ar fi să cumpărați biletul din timp şi să ajungeți devreme (dacă mergeți cu maşina) pentru a găsi un loc de parcare în spațiul lor special amenajat.

Lalelele nu sunt singurele minunății pe care le puteți admira aici. Paleta florală cuprinde şi narcise, zambile, frezii, brânduşe, iar în sere puteți găsi orhidee, azalee şi hortensii. Bineînțeles, lalelele rămân principala atracție şi le veți regăsi, în număr foarte mare, sub diferite culori şi forme.

Diversitatea de culori si aranjamentele florale vă vor cuceri după primii paşi în Parcul Keukenhof. E imposibil ca o plimbare în aceasta grădină să nu vă impresioneze. Pentru o vizită în Grădina Europei aveți nevoie de o zi întreagă, de un aparat de fotografiat şi ceva răbdare. Administratorii au mereu grijă de vizitatori, astfel ca nu e nevoie să vă faceți griji întrucât în interiorul parcului veți găsi şi locuri unde puteți avea micul dejun/prânzul, veți putea mânca o înghețată, cumpăra suveniruri sau chiar şi bulbi de lalele.

Aşa cum spun şi administratorii, „în Olanda, primăvara nu începe cu adevărat decât odată cu deschiderea Keukenhof-ului”. Şi tind să cred că au dreptate. Primăvara incepe altfel cu o astfel de vizită.

Flavia FLOREAN