Profesioniste ale Dreptului în Top 50 cele mai influente femei din România

Revista Forbes România a publicat pe 30 aprilie 2014 un număr prin care omagiază cele mai influente 50 de femei din țara noastră. Printre doamnele și domnișoarele care se bucură de notorietate și respect în societatea noastră se numără și juriste de profesie, femei care au contribuit prin cunoștințe, experiență și efort la construirea unei societăți mai bune.

kovesi-1024x816

Laura Codruța-Kovesi

Clasamentul o prezintă pe un bine-meritat loc doi, pe Laura Codruța-Kovesi, procuror șef DNA, funcție pe care a preluat-o în mai 2013. Chiar dacă funcția actuală este o recomandare suficientă pentru poziția a doua în topul Forbes, faptul că a ocupat timp de șase ani, între 2006-2012, postul de procuror general al României i-a asigurat ”argintul” în clasament. Dincolo de funcții, Laura Codruța- Kovesi se poate mândri cu rezultate greu de egalat în posturile ocupate, fapt confirmat și de ultimul Raport de activitate al DNA.

descărcare (1)

Monica Macovei

Pe locul 20 o regăsim pe Monica Macovei, avocată, fost ministru al justiției, actual euro- parlamentar. Este cu siguranță o femeie influentă, reușind lucruri impresionante, atât ca ministru cât și ca euro-parlamentar. Cea mai recentă reușită politică în domeniul justiției se traduce în adoptarea de către PE a raportului privind confiscarea extinsă a averilor nejustificate ascunse de către infractori prin transferul către rude sau cunoscuți. De asemenea, Monica Macovei, a primit în 2013 distincția de cel mai activ raportor al Parlamentului European.

descărcare (2)

Livia Doina-Stanciu

Câteva pagini mai departe, pe poziția 28, se găsește o altă doamnă a dreptului, cu o influență greu de depășit. Este vorba despre jud. Livia Doina Stanciu, președintele ICCJ. Calitățile ei de magistrat și intransigența cu care abordează dosarele, dar și lupta neîncetată pentru independența justiției au adus-o în centrul clasamentului.

 

 

descărcare (3)

Manuela Nestor

De la o filă la alta pășim în lumea avocaților, sau mai bine zis a avocatelor, de succes. Astfel, pe poziția 30 din clasamentul Forbes România o găsim pe Manuela Nestor, partener coordonator și membru fondator al NNDKP. Avocata a reușit alături de soțul ei să pună bazele, în anii 90, unei povești de succes, care acum se traduce într-o renumită firmă de avocatură ce are peste 19 parteneri. Manuela Nestor este recunoscută ca fiind una dintre cele mai apreciate avocate de drept comercial din țară. Cu o veritabilă aură de avocata, acesta ne descrie cheia succesului într-o piață dificilă: ”Maniera în care reușești să înțelegi și să te adaptezi unor reguli sociale și de business este cheia succesului, chiar mai mult decât abilitățile foarte bune de negociere”.

descărcare (4)

Mona Mușat

Pe poziția 42 ne întâlnim cu o altă avocată de succes, am putea spune o avocată cu renume, întrucât este vorba despre Mona Mușat, partener la Mușat și Asociații și fiica renumitului avocat Gheorghe Mușat. Deși tânără, Mona Mușat dă dovadă de profesionalism și experiență, reușind să aducă firma de avocatură pe noi culmi ale succesului. Pentru a demonstra că succesul înseamnă responsabilitate, avocata a investit 2,5 milioane euro în domeniul educației, urmând ca la finele anului să deschidă în București o școală cu o capacitate de 300 de elevi.

Ştefan-Laurenţiu LUNGU