Punctul și virgula

La sfarsit de an, ma simt si mai sensibila decat sunt in timpul anului. Sunt multe de scris acum, dar bilantul incercarilor inca mai suporta niste retusuri.

Provocarile anului pentru mine au fost ca niste experiente din care am invatat ca nu trebuie sa fug, atunci cand nu gasesc oportunitatea de a ma dezvolta profesional, ci, mai degraba, trebuie sa invat sa am rabdare.

Cata rabdare sa mai am, cand totul se deruleaza in era digitala?

Dupa incercarile examenelor de admitere in magistratura si de primire in profesia de avocat, mi-am dorit o schimbare. Schimbarea pe care am ales-o se numeste Facultatea de Marketing din cadrul A.S.E.

Atunci cand nu stii ce sa faci, dupa mai multi ani de vechime in domeniul juridic, nu trebuie sa disperi. Urmeaza-ti calea, urmeaza-ti instinctul! Gandeste liber si fii in ton cu moda! Afiseaza-te cu cei mai buni!

Peste doi ani si jumatate voi fi economist in marketing. Ca jurist, am invatat sa pun un punct, dar ca economist, voi invata sa pun o virgula.

Nu stiu ce voi alege in final, punctul sau virgula, dar stiu ca pana atunci lucrurile se vor aseza intr-un fel anume, care sa-mi ofere posibilitatea de optiune.

Intr-o lume a incertitudinii in domeniul juridic, in care un consilier juridic are un contract de munca, iar un avocat are un contract de asistenta juridica, totul graviteaza in jurul notiunii de “contract”, de “libertatea contractuala”, de “autonomia interna de vointa”. Adica, “clientul” este deopotriva “angajatorul”.

Atunci, de ce trebuie sa operam cu aceste notiuni, daca suntem cu totii juristi?

De ce un consilier juridic este tinut de angajatorul, care este obligat sa-i plateasca un salariu de bugetar, ce reprezentinta limita saraciei?

De ce un client este tinut sa-i plateasca avocatului, de cele mai multe ori, un onorariu, care, in ultima instanta, poate fi micsorat de catre presedintele unui complet de judecata? Dar, pentru ca micsorarea onorariului nu influenteaza cu nimic relatia dintre client si avocat, consider ca si acest prag poate fi redus la limita saraciei.

Avem, prin urmare, clienti bogati si avocati bogati! Pe cale de consecinta, avem consilieri juridici si angajatori bugetari! Dar, clientul bogat este, de obicei, angajatorul bugetar al consilierului juridic. Si atunci?

Despre avocati am aflat din mediul online ca s-au sinucis. Despre consilieri juridici am aflat din presa scrisa ca au dosare penale. Nimic din toate acestea nu ar trebui sa se intample. Si atunci?

Dicolo de sintagmele “bugetar” si “bogat”, nu suntem la fel de bine pregatiti profesional ca si confratii nostri? Atunci, de ce exista aceasta discrepanta intre cele doua sintagme?

Da! Banul este cel care face diferenta! Clientul bugetar si angajator al consilierului juridic este adevaratul ordonator principal de credite. El este cel care ruleaza, din punct de vedere economic, banutul din sistemul monetar. Tot el este cel care face marketingul fortei de munca. Asa ca stie unde sa puna “punct” si unde sa puna “virgula”.

Nu m-am inscris la Facultatea de Marketing pentru a invata sa pun “virgula”, ci pentru a-mi imbunatati stilul de viata, pentru a cunoaste viata de student din A.S.E., pentru a socializa, pentru a-mi largi orizonturile cunoasterii si pentru a identifica noi oportunitati pe piata serviciilor in relatia cu clientul-angajator.

Prin urmare, imi doresc sa gandesc economic. Ce-i drept, pana acum am pus mai multe puncte si am gandit uman, dar nu mi-a priit decat pentru suflet si in relatia mea spirituala cu Divinitatea. Adica, mai mult de un punct, inseamna, cel putin, o bila alba.

Dar “virgula” cate bile albe imi poate aduce pe termen lung? Promit ca va voi scrie despre asta.

Concluzii

Incheiem anul cu speranta ca in 2015 vom fi mai veseli, mai puternici si mai sanatosi.

Pentru unii, anul 2014 a fost unul bun, pentru altii, 2014 a fost plin de incercari.

Sa privim cu optimism spre Noul An si sa-l primim cu bratele deschise.

Va doresc bunastare, spre cei saraci mai multa aplecare, pace cu cei din jur, la intreaga familie sanatate si cat mai multe clipe minunate!

Sarbatori Fericite!

Sanda ŞERBAN
CCJ Bucureşti