Șahul, jocul cu cei mai tăcuți cai

Șahul este un sport al minții.

Poate nu sunteți de acord cu definiția de mai sus. E posibil să nu fi atins niciodată un rege sau o regină din lemn, sticlă sau plastic, desigur. Ei bine, urmează să citiți câteva rânduri despre jocul în care avem de-a face cu cei mai tăcuți cai și cu nebuni care sunt cu adevărat valoroși.

Şahul are o istorie lungă şi deosebită. Se spune că a apărut în India, însă de fapt mai sunt alte 6 candidate ca țări de origine ale șahului. În timp, regulile jocului au suferit multe schimbări, astăzi existând o gamă largă de tipuri de şah. Oamenii sunt în căutare de noi provocări. O dovadă vie a acestui fapt este chiar Janos Flesch, care a stabilit un record în Budapesta deoarece, legat fiind la ochi, a jucat simultan cu 52 de adversari, reușind să câştige 31 dintre aceste jocuri.

Deși unii îl consideră plictisitor, teoretic, numărul pozițiilor care pot să apară pe tablă este format dintr-un 10…urmat de 45 de zerouri. Varietatea mutărilor contribuie la frumuseţea unui joc de şah. În plus, acesta dă claritate gândirii, stimulează memoria și dezvoltă imaginația. Gândiți-vă puțin: până la urmă privim o tablă cu 64 de pătrățele și niște piese care se pot mișca în diverse moduri, însă jucătorii sunt cei care le dau viață, iar acest lucru  presupune plănuirea unei strategii și urmărirea ei până când obiectivul s-a atins, anticipând și prevenind mutările adversarului în același timp.

„Nu este suficient să știi să muți piesele, toată mișcarea lor trebuie să aibă un sens, unul destul de complicat chiar. Asemenea unui comandant, trebuie întotdeauna să știi pe ce parte să ataci, care sunt punctele slabe ale adversarului și să urmezi un plan.” a declarat pentru Legal Style Andrada Cioteanu, instructor de șah pentru copii și fondator al proiectului Școala de Șah.

Se spune că vârsta optimă pentru a fi inițiat în tainele șahului este de 4-5 ani, însă dacă sunteți adepții zicalei Niciodată nu e prea târziu, Andrada vă sfătuiește: „Există mii de cărți de șah, deschideri, tactici și strategii, jocuri pe calculator și studii care pot fi abordate, însă șahul nu se bazează numai pe studiu, ci și pe experiență. Cu cât joci mai mult și îți analizezi greșelile, cu atât devii mai priceput. Jocul se îmbunătățește cu fiecare partidă jucată, este o regulă care se aplică și în viață.”

Așadar, șahul ar trebui să însemne mai mult decât niște piese pe care le arunci în pungă atunci când vrei să joci table. Să nu uităm că din curiozitate se poate naște o adevărată pasiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *