De ce nu au voie studenţii la drept să fure

Domnul Andrei Săvescu, coordonator Juridice.ro, a lansat deunăzi o provocare pe site-ul juridic, invitând cât mai mulţi oameni să îşi exprime părerea cu privire la interdicţia hoţiei în rândul studenţilor la Drept. Văzând că mai puţin de 50 de persoane (majoritatea practicieni) şi-au exprimat dorinţa de a semna această petiţie, am decis să o „semnez” şi eu, într-un mod extins, pentru că titlul de „student la drept” nu îmi permite să mă opresc la o simplă alegere între a fi de acord sau nu fi de acord.

Probabil mulţi dintre dumneavoastră ştiţi sursa acestui subiect, dar pentru cei care nu urmăresc cunoscutele site-uri de socializare, vă spun pe scurt că, acum o săptămână, s-a pornit un război virtual ce avea la bază cunoscute titluri juridice, scanate şi uploadate, astfel încât orice persoană putea avea acces, gratuit, la cărţi scrise de cunoscuţi profesori de drept. Nu vreau să discut acest subiect, nici măcar din perspectiva studentului, căruia i se rupe sufletul când dă 100 lei pe o singură carte de care are nevoie din cele câteva zeci pe care şi le va cumpăra de-a lungul facultăţii.

Însă nevoia de feedback propusă de domnul Săvescu mi-a stârnit o oarecare mâhnire. De ce? Studenţii facultăţilor de drept sunt puşi la zid, creându-se o castă pe care noi, tinerii entuziaşti ce trec pragul acestor facultăţi, ne dorim să o neutralizăm pe cât posibil. Studenţii la drept nu ar trebui să copieze la examene. Studenţii la drept nu ar trebui să utilizeze cărţi piratate. Studenţii la drept nu ar trebui să se implice în scandaluri politice. Studenţii la drept nu ar trebui să fure! Sunt complet de acord! Însă vreau să vă amintesc ceva ce am învăţat în primul seminar din primul an în cadrul celei mai prestigioase Facultăţi de Drept din ţară, principiu pe care toţi juriştii – şi nu numai – îl susţin mândri:

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.

Nu sunt de acord că avem nevoie de un feedback în ceea ce priveşte posibilităţile viitorilor jurişti de a fura, într-un mod sau altul. Pentru că da, domnul Săvescu are dreptate: este furt, din orice perspectivă am privi. De aceea, legile ţării, respectiv regulamentele facultăţilor (indiferent de profilul acestora), interzic practicile acestea, sancţionându-le aspru, lăsând subiectul activ necircumstanțiat. De ce? Pentru că studenţii la drept nu au voie să fure. Pentru că studenţii la medicină nu au voie să fure. Pentru că studenţii la ASE nu au voie să fure. Pentru că STUDENŢII NU AU VOIE SĂ FURE!

Moralitatea şi bunul-simţ se impun excesiv în facultăţile de drept din ţară. Dincolo de sistemul judiciar prezentat de presa învolburată în breaking news, noi, studentii la drept, suntem învăţaţi de-a lungul facultăţii să respectăm drepturile, dar şi obligaţiile, să fim imparţiali, dar cu principii bine-înfipte în conștiință, să fim analitici, dar DREPŢI şi, nu în ultimul rând, să fim OAMENI. Toate aceste valori vin în contradicţie cu „furtul”, bineînţeles. Dar nu ne putem împiedica de statutul de viitor jurist pentru a invoca ilegalitatea şi imoralitatea săvârşirii unei fapte de natura furtului. Sunt convinsă că periculozitatea faptelor nu trebuie circumstanţiată în funcţie de profilul facultăţii la care tânărul studiază pentru ca la finalul anilor de studiu să poată invoca mândru faptul că a terminat o universitate de prestigiu.

Cerându-mi scuze pentru neplăcerea creată prin exprimarea opiniei,

Invocând libertatea de exprimare şi drepturile constituţionale, 

Rugând domniile voastre să cugete asupra vorbelor unei studente,

Vă spun, cu raţiunea unui viitor jurist şi cu pasiunea unui om oarecare: 

Studenţii la drept nu au voie să fure! Pentru că sunt studenţi! Pentru că sunt oameni! Pentru că nimeni nu e mai presus de lege!

Claudia MIHĂLCESCU